"Bare en hund......"

"Bare en hund", er der mennesker, der siger.

Er det bare, at et andet liv har sluttet sig til mit. At en hale klapper i gulvet af glæde ved at høre min stemme. At en snude fortroligt stikker sig ind i min hånd. At to øjne røber mig verdener af tillid og hengivenhed?

Kaj Munk
(1898-1944)

 

 
 
Pudel eller puddel
Om vores race staves pudel eller puddel er vel et temperamentsspørgsmål. Iflg. Retskrivningsordbogen er den korrekte stavemåde med to d´er. MEN tidligere hár det været tilladt at bruge begge stavemåder, og det var det i hvert fald i 1948, da DKK anerkendte en specialklub for pudler. Dansk Kennel Klub har da også altid anvendt stavemåden med ét d. Hvornår det kun blev tilladt med én stavemåde er ikke sådan lige at opstøve, men Danmark havde i 1986 en større retskrivnings-reform, og Retskrivningsordbogen, der udkom da, anvendte kun én stavemåde (puddel). Ændringen må således være sket på et eller andet tidspunkt mellem 1948 og 1986. Dansk Sprognævn ér blevet anmodet om tilladelse til at anvende begge stavemåder, men har givet afslag.

”Ordbog over det Danske Sprog” (den store danske ordbog) benytter stadig både ’pudel’ og ’puddel’. Ordet kommer fra tysk: Pudel, så mon ikke det er det oprindelige? Hvordan og hvornår det ekstra ’d’ har sneget sig ind, er ikke godt at vide. Begge stavemåder har i hvert fald været brugt i flere hundrede år.

I Tyskland, Sverige, Holland, Luxemburg, Schweiz, Østrig, østlandene, de engelsktalende lande anvendes kun ét d– det er udelukkende Danmark og Norge, som bruger to d´er.