På disse sider kan hanhunde-ejere annoncere med deres avlshanner (kun hunde bosat i Danmark).

Indsend:
Hundens navn - titler - farve - fødseldato - højde i cm
Undersøgelses-resultater:
Øjenlysning - OptiGen - knæattest - HD-resultat - SA-test
med dato for undersøgelserne
Ejer (Navn, adresse, tlf, E-mail, hjemmeside)
Billede (gerne flere)

til
web@pudler.dk

DET ER NATURLIGVIS GRATIS!

 

 

Til tæve-ejerne, der skal bruge hanhundene:

Det er ikke altid lige nemt at finde en han til ens tæve. Allerførst se grundigt på tæven: Er hun sund, rask og i god kondition, hun er vel hverken for ung eller for gammel, er hun en god repræsentant for racen? Hvis det er i orden, så se på hendes avlsgodkendelse og/eller udstillingskritikker og læg specielt mærke til de mangler, hun har. Det er lige nøjagtig de mangler, den hanhund, du skal bruge, ikke må have.

Vær helt sikker på, at hanhunden ikke har en negativ egenskab, som du ikke ønsker dig (f.ex. dårlige forbensbevægelser). Du skal ikke løbe an på, at din tæve måske ikke har den. Tag udgangspunkt i at uønskede egenskaber slår igennem og vælg en hanhund, som ikke har dem.

Så er der spørgsmålet om farve: Det sikreste er at parre farve til farve (altså sort til sort, hvidt til hvidt osv). Sort og brunt kan dog godt parres sammen, da generne er de samme. Men ellers skal man være meget påpasselig med at blande farverne. I værste fald kan man risikere flerfarvede eller plettede hvalpe. Se også grundigt på hanhundens stambog - hvis den indeholder en farvelade, er det måske ikke så god en idé at bruge den. Vær opmærksom på, at hvidt passer meget dårligt med andre farver. "Garvede" opdrættere udtaler, at hvidt parret ind på andre farver er noget af det værste til at give hvide pletter, og hvidt bliver på ingen måder forbedret med hensyn til pigmentet ved at blive parret med sort. Summa summarum: Hvis du vil være på den sikre side så par farve til farve. Husk på: som opdrætter drejer det sig ikke så meget om succesen med den enkelte hvalp - opdrættere har ansvaret for næste generation og næste generation og næste generation..........


Det kan ofte være en god idé at bruge en ældre hanhund. For det først kan man se, hvordan han selv har udviklet sig. Det er "let nok" at se godt ud som 2-årig - det er straks værre, når hunden kommer op i 6-8 års alderen. Pudler bliver ofte gamle, og man vil jo gerne opdrætte hvalpe, der bliver ved med at se godt ud og bliver ved med at være sunde og glade, når de bliver ældre. For det andet kan man, når man vælger en ældre hanhund, ofte have mulighed for at se, hvad han har "lavet" tidligere: Hvordan er de hvalpe, han allerede er far til? Slår hans gode egenskaber igennem? Ellers kan det jo være lige meget med at bruge ham.

Vær aldrig bange for at bede om at se udstillingskritikker, avlsbedømmelse, sundheds-attester. Det er faktisk nødvendigt, at du gør det, dels for at se om alle restriktioner er opfyldt, dels for at se, om han passer til din tæve.
Husk på, at alle avlsrestriktioner skal være opfyldt på parringstidspunktet. Du kan risikere ikke at få dine hvalpe stambogsført, hvis ikke dette er i orden, både hvad angår hannen og tæven.

Et er avlsrestriktioner, noget andet er, hvad du kunne ønske, at hanhunden var testet for. Du kan ikke forlange, at han f.ex. skal være SA-testet eller HD-fotograferet. Disse undersøgelser er bekostelige, så hvis de ikke er foretaget, eller hanhunde-ejeren ikke ønsker at gøre det inden parringen, så find en hanhund, der er undersøgt i forvejen, hvis det er dit absolutte ønske, at de skal være udført. Forlad dig ikke på, at hanhunde-ejeren siger, at han vil få lavet undersøgelserne senere. Det er for usikkert. Når parringen først har fundet sted, er løbet kørt!

Lad være med at tinge om prisen. Det er hanhundens ejer, der suverænt bestemmer, hvad det koster at lade andre bruge hans hund til parring.

Og når parringen skal finde sted: Det er i langt de fleste tilfælde tæven, der må på besøg hos hanhunde - så er han på hjemmebane, og en måske lidt dominant tæve har ikke så let ved at "tryne" ham. Almindeligvis parrer man 2-3 gange med et par dages mellemrum. Forvent ikke, at hanhundens ejer vil tage din tæve "i pension" i de dage, det står på. Det er et stort arbejde at have løbske tæver i huset, når man også har hanner.

Se iøvrigt under afsnittet "At få Hvalpe"